המלצה לספר: "פוליאנה". משחק השמחה

1] הספר "פוליאנה". מאת אלינור ה. פורטר.   ננסי, בחורה צעירה ממשפחה ענייה עובדת כמשרתת בביתה המפואר של  פולי העשירה,  אשה כבדה בחובות, מאד ביקורתית עם הופעה נורא מאופקת ומוקפדת, [כולל השיער] מסוגרת רגשית.

ננסי לא סובלת אותה. אבל היא צריכה את הכסף [כנראה שחובותיה של פולי כוללים גם תשלום שכר הוגן למשרתת שלה] יום אחד פולי מקבלת מכתב עם בקשה לאמץ את אחייניתה פוליאנה     ילדה כבת 11 שהתייתמה לא מזמן מהוריה

היא לא מתלהבת מהרעיון להכניס ילדה לחייה ולהפר את שלוות חייה השקטים והמסודרים, אבל, קרובת משפחה שלה, פולי מסודרת כלכלית, אז! אין תירוצים! חובתה לגדל אותה!

פולי שולחת את ננסי, וטימותי, הבן של תום, הגנן הזקן של הוילה של פולי, להביא את פוליאנה מתחנת הרכבת,  לפני כן ננסי עוד מקטרת על פולי [ועל האפשרות שילדה תתגורר אצלה]

באזני תום, שמספר לה  שפעם היה לפולי אהוב, והוא אפילו גר בעיר הזאת. מי הוא? הוא לא מגלה.     באחותה של פולי,  ג'ני, אמה של פוליאנה, היה מאוהב איש עשיר,  אך היא זנחה אותו לטובת כומר פשוט שאמנם התפרנס בדוחק, אך מסתבר שהוא היה מלא אהבה ושמחת חיים.

אבא של פוליאנה לימד אותה: בכל מצב למצוא משהו שאפשר לשמוח בו. זה התחיל כשהיא התאכזבה שהיא קבלה זוג קביים ואבא שלה אמר לה שהיא יכולה לשמוח שהיא לא נזקקת להן.

ואצל דודתה: 1]דודה פולי תוקעת אותה בחדר בעליית הגג, ללא שטיחים ותמונות… וכו גם בלי מראה, אבל, איזה נוף מדהים נשקף מהחלון!

[עד שיום אחד… בלי להתכוון פוליאנה מספרת לדודתה כמה היא הרגישה בחסרונם של שטיחים תמונות, וילונות ושאר דברים יפים .

2] כשפוליאנה מאחרת לא. ערב, ובכן, גם לחמניות וחלב היא שמחה לאכול.            3] כשהיא פותחת את החלון בעליית הגג, היא קוראת בעניין רב את הספר על זבובים שדודה פולי משאילה  לה…

פוליאנה גם מאד שמחה לשוחח עם כל אחד ואחת שהיא פוגשת.  ואף מספרת לכולם על המשחק השמחה. [לכולם חוץ מדודתה, היא צריכה בשביל זה להזכיר אבא שלה…] וביניהם [חוץ מננסי, כמובן!]

1] גברת סנו, אשה חולה שמסיבה כלשהי אף פעם לא יוצאת מהבית, כל יום מביאים לה אוכל, והיא תמיד מקטרת. נחשבת כבלתי נסבלת

פוליאנה מאד שמחה לפגוש אותה,משוחחת אתה בקלילות, פותחת את החלונות בביתה, מסדרת לה את השיער, וגם מזכירה לה שיש לה ידיים מתפקדות כהלכה…

[אגב, בהמשך יש קטע שגם לדודה פולי היא מסדרת את השיער, אבל רגע אחרי שהיא סיימה, כשמגיע ד"ר צ'ילטון (עליו בהמשך הרשומה)…]

2] היא לאחר התמדה רבה יומיומית יוצרת קשר חזק עם איש עשיר שתקן וזעפן שלא מדבר עם אף אחד, מר פנדלטון.

3] לאחר לבית דודה פולי חתול וכלב מוזנחים ומגדלת אותם, היא פוגשת את הנער ג'ימי בין שמחפש מישהו שיתן לו לגור בביתו, הוא: "אני לא קבצן!" הוא מתכוון לעבוד בשביל זה.

ספוילר: לקראת סוף הספר ג'ימי בין לוקח על עצמו, ביזמתו, לבצע שליחות חשובה…

פוליאנה מחליטה לארגן לו בית, מסתבר שהמשימה קשה בהרבה ממה שהיא חשבה…

4] לאחר שג'ון פנדלטון שבר את הרגל, בעקבות כך היא מתודעת לד"ר צ'ילטון שאומר עליה בבדיחות שהיא תרופה…

5] מפגש עם הכומר פורד שמתכנן לקהילתו נאום הטפה מלא בתוכחות מוסר חריפות.  פוליאנה מסבה את תשומת לבו לפסוקים השמחים בברית החדשה ובתנך

בסופו דבר, בהדרגה, בתהליך ארוך אך מתמיד ביותר, פוליאנה מרככת את לבה של דודה פולי עד שלבסוף היא מתחברת לרגשותיה

היא מתוארת כילדה מלאת תום שגם מתיחסת למילים במשמעותם המילולית.

יש גם רגעים בספר שפוליאנה מביעה רגשות שהם לא שמחה: כעס, עצב, לא אוהבת את הנמשים שלה… תיאורים שמציגים אותה כדמות אנושית.

בשלב מאוחר של הספר פוליאנה עוברת תאונה קשה, [חווה גם רגעים של שבירה נפשית] ואז מכל קצוי העיירה מוסרים לה תודות לרוב ומנסים לשמח ולעודד אותה.

כמה שאלות שנפתרות במהלך הספר: 1] מי האיש העשיר שהתאהב באחותה של פולי?   2] האם ג'ימי ימצא אצל מי לגור ומי זה יהיה?       3] מי היה האהוב של דודה פולי.?

מסר שאפשר להסיק מהספר: להשתדל בכל מצב למצוא משהו משמח, וגם, לראות את הטוב בכל אדם ולעודד אותו להוציא מעצמו את המיטב.  לדעת לפרגן לכל אחד.

לסיום סיפור קטן, הייתה פעם מנחת חוג או קורס אני לא זוכר באיזה תחום שהייתה נורא ביקורתית וקפדנית כלפי תלמידותיה, ואף פעם לא זרקה להן מילה טובה, דבר שעורר בהן רגשות קשים

סיפור זה שמעתי מאחת מתלמידותיה, יום אחד האשה שספרה לנו את זה נזפה במנחת החוג או קורס, שתוריד את רמת הביקורתיות, תעודד אותם עם מילים טובות, תשבח אותן כשיש להן הישגים…

אח"כ מנחת החוג בכתה דקות ארוכות, ומאז היא שנתה את גישתה ובכל שיעור היא דאגה לפרגן לתלמידותיה.

 

 

 

מחשבה אחת על “המלצה לספר: "פוליאנה". משחק השמחה

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s